2010. október 6., szerda

Mákos Pite

.
.
Nagyon hasonló a receptje mint az almás pitének, csak megbolondítjuk egy jó nagy adag mákkal.

Hozzávalók:

30-35 dkg liszt,
2 tojás,
2 kanál tejföl,
15 dkg porcukor,
fél cs. sütőpor,
125 gr vaj

a mákos töltelékhez:

25 dkg mák,
15 dkg porckor,
1,5 dl tej,
fél citrom leve,
1 cs. vaníliás cukor,
3-4 db közepes alma
8-10 dkg mazsola
.
A tésztát összedolgozzuk, a tojást, porcukrot, olvasztott vajat és a tejfölt simára keverjük. Amikor krémes, a végén hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, ha kevés a liszt mert ragad a tészta akkor kipótoljuk. Félretesszük pihenni.

Elkészítjük a mákos tölteléket, a mákot megdaráljuk, az almát meghámozzuk és lereszeljük.
A tejben összefőzzük a mákot a cukorral és citromlével, elég sűrű lesz. Elkeverjük benne a mazsolát és a reszelt almát.

Félretesszük hűlni, addig kinyújtjuk a tészta 2/3 részét, ez lesz az alsó rész. Sütőpapírral kibélelünk egy tespit, beletesszük a hosszúkásra nyújtott tésztát hogy a szélei rásimuljanak a tepsi oldalára. (Így nem folyik le oldalt a cukros keverék és nem ég meg a süteményünk, az elégetésben én profi vagyok. ) Ráhalmozzuk a mákos tölteléket, majd a tetejére rakjuk a másik tészta lapot amit szintén téglalap alakúra nyújtottunk ki.
Megszurkáljuk villával a tetejét és előmelegített sütőben megsütjük.
Megvárjuk amíg legalább langyosra hűl, akkor könnyedén ki tudjuk emelni a tepsiből a sütőpapír segítségével.
A felhajtott széleket levágjuk hogy mindegyik oldalán látszódjon a mák a sütinek. Vagy nem :)
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése