2010. március 12., péntek

Máglyarakás

.
.
Az iskolás barátnőm teljesen odavolt ezért az ételért, sokáig nem értettem miért, nálunk nem sűrűn került az asztalra, mondhatni soha.
Valami sugallat folytán kigondoltam hogy életemben először csinálok egy ilyet is, elkezdődött tehát az utánajárás hogyan is kell őkelmét elkészíteni.
Nem bántam meg, nagyon finom lett.

Hozzávalók:

1 fonott kalács,
5-6 db alma,
15 dkg porcukor,
100 gr baracklekvár,
5 db tojás,
4 dl tej, vaj
1 kk. őrölt fahéj,
1 citrom héja és leve,
1 cs. vaníliás cukor

A tejet a citromhéjjal és a vaníliás cukorral felforraljuk. Az almát szeletekre vágjuk, a cukor felével, citromlével és az őrölt fahéjjal megpároljuk.
A kalácsot szeletekre vágjuk, egy vajjal kikent tepsiben lefektetjük őket. Meglocsoljuk a felforralt tejjel, hogy szépen beszívja a folyadékot. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor megmaradt felével habosra verjük. Ráöntjük a kalács tetejére, majd megkenjük lekvárral. Ráfektetjük a puha almaszeleteket, majd az egész tetejére rásimítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Én a fehérjébe is csempésztem egy csomag vaníliás cukrot.
Előmelegített sütőben átsütjük, amíg megbarnul a hab teteje.
.

2 megjegyzés:

  1. Ez egy hatalmas ország! Nálatok kaláccsal készül, nálunk, itt délen, kiflikarikákkal. :D Ez olyan, mint a túró és a fahéj esete. :)
    (Valahol fent van a mélás blogomon, hogy én hogy csinálom.)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik,biztos finom :)

    VálaszTörlés