2010. március 9., kedd

Keksz Szalámi

..
Nagyon régóta vágytam erre a receptre, egy régi munkatársam készítette ezt a finomságot, akkor mindig ünnepeltünk ha meglepett vele minket. Az élet elsodort, már nem találkozunk. Pedig a csokilikőrje is utánozhatatlan.
.
Hozzávalók:

50 dkg háztartási keksz,
25 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
1 cs. vaníliás cukor,
3 dkg kakaópor,
1 ek. liszt
10 dkg dió, (én itt most kókuszt tettem bele)
2 dl tej,
0,5 - 1 dl rum, ki mennyire szereti ha érződik az aromája

A háztartási kekszet egy erősebb zacskóban összetörtem pici darabokra a húsklopfolóval, nem akartam a késsel való vagdosás esetével bajlódni, így az apró morzsák sem szóródtak szerteszét. Ha odaképzeljük annak a fejét akire épp haragszunk, akkor még jobban megy, csak győzzük abbahagyni hogy ne csak liszt maradjon a kekszünkből.
A cukrot, kakaóport és a vaníliás cukrot a liszttel elkevertem, majd hozzáadtam a tejet és a rumot. 5 percig főztem őket, majd beledobtam a vajat is a masszába, miután feloldódott, ellentmondást nem tűrve felforraltam. Ebbe a sűrű krémbe elkevertem az összetört kekszet, amikor már egy kicsit kihűlt, egy fóliával kibélelt edényzetbe simítottam. 1-2 óra hűtőben való tartózkodás után megszilárdul és remekül szeletelhető.
Persze most nézve a képet naná hogy nem feltekertem a krémet hogy kör alakú legyen, meg amire az előírás utasít, hanem szögletes kenyérsütő formába tettem...
.

1 megjegyzés: