2010. március 7., vasárnap

Babfőzelék, fasírttal

.

.
Szeretem ezt a kis szemű fehér babot, finom krémes főzeléket lehet belőle csinálni.
.
Hozzávalók:

50 dkg fehér bab,
2 nagyobb babérlevél,
2 dl tejföl,
1 kk. tárkony, (elhagyható, eléggé megváltoztatja a hagyományos ízt)
olaj, liszt,
só, víz

A babot előző nap az előírás szerint beáztatjuk, majd másnap feltesszük főni a sóval, babérlevéllel.
A főzés során elpárolgott vizet pótoljuk, hogy amikor már teljesen puha, annyi legyen amennyi ellepi a babszemeket. Fehér rántást csinálunk, a kevés zsírral és liszttel, rászórjuk a tárkonyt, végül besűrítjük vele a főzeléket. A tejföl felét elkeverjük a főzelékben, a megmaradt tejfölből még mindenki tehet a főzelékbe ízlés szerint, ha kevés neki.
.
Fasírt hozzávalók:

50 dkg darált hús,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 szelet száraz kenyér,
0,5 dl tej, 2 tojás,
olaj, zsemlemorzsa,
pirospaprika, só, bors,
szárított bazsalikom

A tojásban elkeverem az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, a bazsalikomot, sót, borsot és paprikát. A tejet felforralom, a kis kockákra vágott kenyeret leforrázom vele, villával pépesítem. A masszámat belekeverem a tojásos-fűszeres keverékbe, majd a darálthússal jól összedolgozom. Ha túl lágy akkor teszek hozzá még kenyeret, ha meg száraz, akkor egy kis tejjel higítom.
Egy evőkanállal adagokat veszek ki a húsos masszából, gombóccá formálom majd kilapítom. Mind a két felét belenyomom zsemlemorzsába, majd forró olajban kisütöm.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése