2010. február 5., péntek

Túró Gombóc

.

.
A túrógombóc porcukorral elkevert tejföllel rém finom, mindenkinek ajánlom.

Hozzávalók:

50 dkg túró,
10 dkg búzadara,
15 dkg darásliszt,
5 dkg vaj, só,
2 tojás, olaj,
porcukor,
1 fél citrom leve
zsemlemorzsa,
2 dl tejföl

Az olvasztott de nem forró vajat elkeverjük a tojással, citrom levével és a kevés sóval, adunk hozzá porcukrot ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti. Beledolgozzuk a búzadarát és a lisztet, hogy formázható gombócokat kapjunk.
Egy lábosban kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, félretesszük.
Forrásban lévő vízbe sót és olajat teszünk, majd ötösével kifőzzük a gombócokat. Akkor jók ha könnyen felúsznak a víz tetejére. Meghempergetjük rögtön a zsemlemorzsában ahogy kivettük őket a vízből.
A tejfölt elkeverjük ízlés szerinti porcukorral, meglocsoljuk a gombócok tetejét.
.

2 megjegyzés:

  1. A tejfölt keverheted fahéjjal és cukorral is, úgy még finomabb. :) Én össze szoktam forralni.
    Mi az a darásliszt? Ennyire hülye vagyok? Én vajat nem teszek bele, viszont tojásból négyet is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem merek fahéjat tenni a tejfölbe, a túróhoz fura lenne a férfinépnek.
    A darásliszt meg nem az a teljesen finom liszt, hanem kicsit durvábbra van őrölve, de még nem búzadara. Valószínű a finomliszt is teljesen megfelel a célnak :)

    VálaszTörlés