2010. február 5., péntek

Szilvás Gombóc

.

.
Nagy kedvencünk a szilvás gombóc, fahéjas porcukorral ellenállhatatlan.
Több szót nem is vesztegetünk, jöjjenek a hozzávalók.

Hozzávalók:

50 dkg szilva vagy egy üveg szilvalekvár,
60 dkg krumpli,
20 dkg liszt,
1 tojás, 1 kk. só,
8 dkg vaj, olaj,
porcukor, fahéj,
1 cs. zsemlemorzsa

A krumplit megfőzzük, összetörjük. Ha kicsit kihűlt hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót, tojást és jól elkeverjük. Összedolgozzuk a liszttel, majd a kapott tésztát kinyújtjuk. Kockákra vágjuk, mindegyiknek a közepébe teszünk egy szilvát, vagy egy púpozott teáskanál szilvalekvárt.
Ráhajtogatjuk a töltelékre a tészta csücskeit, majd a kezünk között gombóccá formázzuk.
Egy lábosban kevés olajon megpirítunk kb. fél zacskónyi zsemlemorzsát, majd félretesszük.
Forrásban lévő vízbe sót és olajat teszünk, majd ötösével kifőzzük a gombócokat, akkor jók ha feljönnek a víz tetejére. Meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése