2010. február 16., kedd

Aranygaluska vaníliás krémmel

.

.
Ezt a finomságot kicsit másképpen csináltam mint a megszokott, került bele egy krumpli is és a megkelt tésztát kinyújtottam, úgy szaggattam pogácsa formákat amiket egymásra rétegeztem. A rétegek között megszórtam darált dióval. Az originál elkészítés szerint kanállal kell gombócokat szakítani a tésztából, és egymás mellé tenni, dió meg nem is kell bele.

Tészta hozzávalók:

40 dkg liszt,
1 cs. szárított élesztő vagy 2 dkg friss,
10 dkg őrölt dió,
3 dkg porcukor,
1 citrom héja,
1 tojás sárgája,
1 közepes főtt krumpli,
5 dkg olvasztott vaj,
1 dl tej, késhegynyi só

Vaníliakrém hozzávalók:

5 dl tej,
2 tojás sárgája,
2 ek. liszt,
3 dkg porcukor,
2 cs. vaníliás cukor,
1 citrom héja

A krumplit megfőzöm és lereszelem. A tésztához összekeverem a tojást, csipet sót, reszelt citromhéjat a reszelt krumplival. A cukros tejben felfuttatom az élesztőt, hozzáadom a keverékhez majd apránként elkeverem benne a lisztet is hogy sima tésztát kapjak. Egy-másfél órán át hagyom kelni.
Ha megdagadt a tésztánk, kisodorhatjuk és pogácsa formákat szaggatunk belőle. Egy vajjal kikent tepsiben egy réteget rakunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a darált dióval. Még egy réteget teszünk rá, amit szintén megkenünk olvasztott vajjal és megszórunk dióval. Ha sikerül még egy réteget letenni, azt ismét megkenjük vajjal és megszórjuk dióval.
Hideg sütőbe toljuk, körülbelül 40 perc alatt megsül.

Elkészítem a vaníliás krémet, a két tojássárgájával elkeverem a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a lisztet, fokozatosan adom hozzá a tejet hogy ne legyen csomós. Felforralom amíg sűrűsödni nem kezd, akkor leveszem a tűzről.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése