2010. január 31., vasárnap

Almás-mákos piskótatekercs

.

.
Eredetileg tényleg csigabigás tekercs akart lenni, olyan mint a piskóta-tekercs, de túl vastag lett a tészta, így csak ennyire tudtam össze sodorni. Gondoltam hogy megpróbálom félbe vágni, de aztán nem tettem mert nálam ha elkezdek valamit megmenteni, akkor totális káosz az eredmény. Legközelebb nagyobb tepsiben fogom elteríteni a tésztát.
Mindenesetre a hozzávalók ha valaki megpróbálkozik vele:

Tészta:

15 dkg porcukor,
12 dkg liszt,
6 tojás

Almás- mákos töltelék:

0,5 kg alma,
1 cs. vaníliás cukor,
10 dkg mák,
15 dkg porcukor,
1 ek. citromlé,
1 ek. rum,

Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almát megpucoljuk és lereszeljük, a mákot megdaráljuk.
Egy lábosban a reszelt almát, mákot, vaníliás cukrot, porcukrot a citromlével és rummal elkeverjük, összefőzzük. Félretesszük hűlni.
A tésztához külön választjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra verjük a cukorral, majd elkeverjük a liszttel és a felvert habbal.
Egy tepsit vajjal kikenünk, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a krémet.
Forró sütőben hirtelen megsütjük. Ha világosbarnára sült, akkor az ujjainkat nem kímélve kivarázsoljuk a tepsiből a tésztát, és egy előre odakészített sütőpapír segítségével felcsavarjuk.
Amíg meleg a tészta, nem törik hanem hajlik. Ha úgy látjuk hogy eléggé sikerült megformázni, rásimítjuk a tölteléket és végleg feltekerjük. Félretesszük hogy kihűljön, én a sütőpapírban hagytam becsomagolva mint egy szalámit, hogy ne csússzon szét. Miután kihűlt, lehet szeletelni.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése