2009. december 9., szerda

Vadas

.

.
A nagyonfura étel kategória ez is, de van aki szereti a családban, így muszáj csinálnom.
Igazából vadhússal illik csinálni, de az nem mindennapos a konyhánkban :)

Hozzávalók:

60-70 dkg sertéshús,
10 dkg füstölt szalonna,
2 nagyobb sárgarépa,
2 nagyobb fehér gyökér,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 dl tejföl, 2 evőkanál mustár,
1 evőkanál ecet, 2 evőkanál liszt
zsír, 1 citrom leve,
2 babérlevél, só,
borókabogyó, bors

A sárgarépát és a fehér gyökeret karikákra vágjuk a hagymával, majd a babérlevéllel és a borssal megfőzzük. Amíg fő, a húst vékony csíkokra vágjuk. Megpirítjuk az apró kockára vágott szalonnát a zsíron, majd hozzáadjuk a húst és félpuhára pároljuk. A megfőtt zöldségeket leturmixoljuk, a borsot és a babérlevelet persze kivesszük előtte. A mártással leöntjük a húst, hozzáadjuk az ízlés szerinti borókabogyót, mustárt és citromlevet, majd addig főzzük amíg teljesen puha nem lesz. Ecettel savanyítjuk, ha a citromlé nem elég.
Legvégén belekeverjük a tejfölt, zsemlegombóccal vagy krokettel tálalhatjuk.

Zsemlegombóc:

Hozzávalók

3 szikkadt zsemle,
2 tojás, 1 dl tej,
1 ek. zsír, 1 ek. liszt,
1 dkg élesztő, só

A zsemlét kockára vágjuk, forró zsírban megpirítjuk. A megpirult zsemlegombócokat leöntjük tejjel, az élesztőt belemorzsoljuk és állni hagyjuk egy órán át.
Ha letelt az idő, összedolgozzuk a tojásokkal, sóval, annyi liszttel hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Gombócokat formázunk, majd forrásban lévő sós vízben 10 perc alatt megfőzzük.

Krokett:

Hozzávalók

50 dkg krumpli,
30 dkg liszt, 2 tojás,
zsemlemorzsa,
zsír, só, olaj

A kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. Eldolgozzuk a liszttel és egy tojással, majd a tésztát hosszú hengerekre sodorjuk. Körülbellül 6-8 cm-es darabokra vágjuk. Végül tojásba és prézlibe forgatjuk és bő olajban aranybarnára sütjük.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése