2009. november 11., szerda

Népi Kalendárium - November 11, Márton napi libaságok

.

.
November 11, Márton napja emberpróbáló nap.
Nem csak a népi jóslat miatt miszerint amilyen idő van, mától olyan lesz 40 napig, ezért ezen a napon egyfolytában izgulhatunk.
Hanem mert csavartak még kettőt a dolgon, emiatt márciusra is vonatkozik az előrejelzés, és ha még nem lenne elég akkor kimondásra ítéltetett:

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik."

Hát valljuk be hogy ma elég pocsék idő volt, egész nap esett és elég erősen fújt a szél. Viszont megvan a lehetőség, hogy ellenőrizzük mennyire tartja magát a mondás Karácsonyig. Márciusban meg remélhetőleg már elfelejtjük :)

Már csak a Márton napi libasülttel vagyok adós hogy ne éhezzünk, előrebocsájtom hogy a kép merő megtévesztés, amit ott látni lehet, az rágógumi-libacomb, mert nem pároltam a fólia alatt elég ideig.
Aki jót akar, megfőzi előbb azokat a nyavajás combokat, az a tuti :)

Szerezzünk be hát először is libacombot, almát, lila káposztát amit megpárolunk, hagymát, krumplit.

Almás Libacomb:

Hozzávalók:
6 személyre

6 nagy libacomb, (a felső részével együtt),
3 alma, só, libazsír

Az előző nap besózott libacombokat előbb megfőzzük kuktában, vagy a tepsiben felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és alufóliával letakarjuk. Az előrejelzések szerint eltart egy óráig amíg megpuhul a galád szárnyas.
Amikor puha, próbáljuk a combok bőre alá szuszakolni a félbe vágott almákat. Ha ez kifog rajtunk, akkor vágjuk negyedekbe és szórjuk rá a húsra nyugodtan. Hozzáadjuk a libazsírt, hagyjunk egy kis helyet ahonnan kanállal tudunk majd zsírt merni és rácsorgatni a combokra a sütés közben. Körülbelül másfél óra alatt kész.

Amíg a libánk sül, a krumplit megfőzzük és elkészítjük a szokásos módon krumplipürének, és létre hozhatjuk a párolt káposztánkat is.

Párolt káposzta:

Hozzávalók:

1 kg lila káposzta
1 nagyobb fej vöröshagyma,
4-5 evőkanál. ecet,
4-5 evőkanál cukor,
1 dl olaj, őrölt kömény
só ízlés szerint

A káposztát legyaluljuk vagy vékonyra vágjuk. A hagymát szintén vékony csíkokra vágjuk, vagy nagyon finom apróra. Megdinszteljük az olajon, amikor üveges rátesszük a káposztát is. Önthetünk alá egy kis vizet, hogy ne kapja oda és puhára pároljuk, körülbelül fél óra alatt megvan. Hozzáadjuk az őrölt köményt, ecetet, cukrot, ízlés szerint megsózzuk, végül egyet forralunk rajta és készen is van.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése