2009. november 15., vasárnap

Csülök Pékné Módra

.

.
Atyám készítette ezt a finomságot gyerekkoromban, és mivel már szert tett öt unokára, ő is nagyikorúnak számít. Punktum.
A kép sajnos csak ilyen, mert nem volt időm tányérosat csinálni, egyszerűen elfogyott.

Hozzávalók:

1,5 kg csülök, (én itt csontozottat vettem)
1,5 kg krumpli, 15 dkg füstölt szalonna
50 dkg gyöngyhagyma, (persze hogy vöröshagymát tettem bele)
2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt gyömbér, só

A csülköt megfőztem a sós, gyömbéres vízben, összenyomtam a két gerezd fokhagymát és azt is beletettem a főzőlébe. Körülbelül egy óra alatt megfőtt, addig megpucoltam a krumplit és azt is megfőztem. Én kockára vágtam, de a hagyományos elkészítés szeleteket ír elő.

Bőven kizsíroztam egy tepsit, beletettem a csülköt, köré halmoztam a krumplit, váltakozva a hagymával és a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával. Sütés közben locsolgattam a tepsiben összegyűlt zsírral a tetejét.
Akkor jó ha a krumpli szépen megpirul, és ropogós lesz a csülökkel együtt.
.
(A csülök főzőlevét kis dobozokban lefagyasztottam, remek ízt ad majd a babfőzelékeknek, vagy más ételeknek amit fel lehet dobni vele.)
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése