2009. november 8., vasárnap

Bableves füstölt oldalassal, Fánk

.
.
Ismét őszi recept jön, a kedvelt bableves az elmaradhatatlan lekváros fánkkal. Eredetileg szalagos fánk akart lenni, de túl kicsi poharat választottam ki és nem lett olyan széles mint kellett volna. A képen már csak pár darab látszik, eredetileg egy nagy vájlingra való lesz belőle.

Fánk

Hozzávalók:
6 személyre

50 dkg liszt,
8 dkg vaj, 10 dkg porcukor,
6 tojás sárgája,
3 dl tej, 4 dkg élesztő,
1 kk. só, 2 kanál rum,
4 kanál citromlé
olaj a sütéshez,
lekvár

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és egy evőkanál liszttel.
Ezalatt az olvasztott langyos vajat kikeverjük a porcukorral, tojások sárgájával és a kicsi sóval. Beleöntjük a rumot, a citromlevet és a megkelt élesztőt, majd eldolgozzuk a liszttel. A tejet apránként adagoljuk a tésztához, hogy szép sima legyen és csak annyit tegyünk bele amennyit felvesz.
Meleg helyen 1 órát hagyjuk kelni.

A megdagadt tésztát átgyúrjuk, gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Egy pohárral kiszaggatjuk a köröket, a maradék tésztát újra kinyújtjuk, és ebből is szaggatunk annyi kört amennyi kijön, addig, amíg a tészta el nem fogy.
Fontos hogy már az összes tészta kör alakú legyen, mert nem lesz idő a sütés közben újakat csinálni.

Egy edényben olajat forrósítunk, a tészta-köröket kicsit meghúzgáljuk a szélei felé, hogy a közepük elvékonyodjon. Ettől lesz a fánk széle vastagabb sütés közben, a közepén mélyedéssel ahova a lekvárt tölthetjük.
Nagyon hamar megsül, amikor halvány barna az alja, megfordítva megsütjük a másik felét is. Ha jól csináltuk, nem csak a közepe hanem az oldalán egy csík világos színű marad, mint egy szalag.
Lekvárt töltünk bele, megszórjuk porcukorral.

Bableves:

Hozzávalók:
6 személyre

30 dkg száraz bab,
50 dkg füstölt oldalas, (vagy csülök)
2 db sárgarépa, 2 db fehér gyökér,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
babérlevél,
pirospaprika, só,

A babot az oldalassal együtt beáztatjuk az előző nap.
Másnap a húst feltesszük főni új vízben a hagymával, babérlevéllel. Ha megpuhult, megkóstoljuk a levet hogy mennyire sós, igény szerint sózzuk, vagy lemerünk a vízből és hideg vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a babot, ha félig már megfőtt, akkor a hasábra vágott zöldségeket is. Ha minden puha, akkor egy evőkanál zsírból és lisztből rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a pirospaprikát is a végén hogy ne égjen meg, majd besűrítjük vele a levest. Összenyomunk egy gerezd fokhagymát, elkeverjük a levesben és forralunk egyet rajta. Aki csípősen szereti, ne sajnálja belőle a paprikát.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése