2009. november 7., szombat

Az a Rettenetes Rakottkel

.

.
Gyermekkorunkból egészen biztosan emlékszünk a rettegett rakottkelre, amelynek borzalmatos mivoltát csak a kelkáposzta főzelék múlta felül.
Eme káposzta elkerülésére bármire hajlandóak voltunk, de immár idősödvén hajlamosak vagyunk a megalkuvásra, így jöjjön a tipikus őszi recept, kicsit megmásítva.

Hozzávalók:
(6 személyre számolva)

1 kg kelkáposzta fej
1 kg darált hús
40 dkg rizs,
10 dkg füstölt (kolozsvári) szalonna,
2 nagy fej hagyma,
8 dl tejföl, zsemlemorzsa,
só, pirospaprika, kömény,
bazsalikom - (ez nem hagyományos, én a pörkölt-alapos ételekbe mindig teszek)


A kelkáposztát leveleire szedjük és sós vízben megfőzzük, a rizst is megfőzzük egy külön edényben.
Amíg főnek, a hagymát apróra vágjuk a füstölt szalonnával együtt, zsíron megdinszteljük amíg üvegessé nem válik. Hozzáadjuk a darált húst, addig pároljuk amíg a rózsaszín színét elveszti és levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, pirospaprikát, sót, köményt, bazsalikomot ízlés szerint, addig főzzük amíg a levét nagyrészt elfőtte.
Valójában egy pörköltes alappal készítjük el a húsos keveréket. Ha ezzel megvagyunk, belekeverjük a tejföl felét és a rizst.
Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, kibéleljük az alját egy réteg lehűtött kelkáposzta-levéllel. Rákanalazunk egy réteget a húsos-rizses-tejfölös keverékből, majd ismét kelleveleket teszünk, rétegesen egészen addig amíg el nem fogy az anyagunk. A tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk zsemlemorzsával és mérsékelt lángon körülbelül fél órán át sütjük a sütőben. Legalábbis addig amíg meg nem pirul a teteje és ropogós nem lesz.
A megmaradt tejfölt kitesszük az asztalra, hogy mindenki kanalazhasson még rá ha nem eléggé szaftos.
.

1 megjegyzés: