2009. október 18., vasárnap

Lekváros Bukta

.
Ezzel a lekváros bukta recepttel nem lehet melléfogni, még az én mindentelégetek ami hátul van sütőmön is kifog :)
.

.

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
3 dl tej, 12 dkg vaj,
3 tojássárgája, 1 tojás
7 dkg porcukor, 3 dkg élesztő
1 citrom héja, 1 tk. só, vagy ízlés szerint,
lekvár

1 dl tejben feloldjuk az élesztőt egy kanál cukorral, majd meleg helyen hagyjuk felfutni. A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, az egész tojást, porcukrot, citromhéjat, sót és az olvasztott vajat. ( A citromhéjjal vigyázzunk, sajnos sokszor tartósítják penészedés ellen a külsejét, inkább hagyjuk ha nem tudunk bio citromot szerezni)
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd a lisztet apránként hozzáadva tésztává gyúrjuk, dagasszuk. Meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát körülbelül egy óráig, addigra biztosan jó lesz.
(Aki meg akarja spórolni az izommunkát, -mint én is- az a kenyérsütő gépre bízhatja a keverést/dagasztást és a kelesztést.)

Ha szépen megdagadt a tésztánk, újra átgyúrjuk, majd kilisztezett deszkán négyszögletes formára nyújtjuk. Én ketté vágtam a tésztát és két részben nyújtottam, mert úgy könnyebb volt.
Négyszögletes formákra vágjuk a tésztát, körben megkenjük a tészták szélét tojásfehérjével ami kimaradt, mert így jól összetapadnak majd a tészta szélei.
A közepére teszünk egy kanál lekvárt, vagy amilyen tölteléket akarunk, kakaóport, darált cukros diót, vagy éppen mákot. Az a jó ha a lekvárunk házi, annak az aránya általában egyharmad cukor és a gyümölcs kétharmad rész benne. A boltiban sajnos ez az arány fordított, valójában jobbára csak cukorral töltjük meg ebben az esetben a sütinket.
Ha ezzel megvagyunk akkor feltekerjük a tésztákat és úgy ahogy van és szépen beletesszük egymás után a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Megkenjük a tetejüket és az oldalukat a maradék tojásfehérjével, így könnyebben lehet majd szétválasztani őket amikor megsültek.
Hagyjuk egy kicsit kelni még a tepsiben, majd előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük, amíg el nem kezd barnulni a teteje.
.

.
Amikor langyosra hűlt, már könnyedén ki tudjuk cselezni a tepsiből, óvatosan elválasztva őket egymástól. Végül porcukorral szórjuk meg az ekkor már buktának nevezhető sütink tetejét.
.

3 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet! Én eddig sima kalácstésztából sütöttem, de ma ezt próbálom ki. Az előérzetem azt súgja, finom lehet... Meglátjuk, nekem hogyan sikerül?

    VálaszTörlés
  2. Túl vagyunk a bukta sütésen, akarom mondani evésen, mert a dupla adag buktából már egy falat sincs! Igaz, van rá néhány gyerekecske is! Egy igazán zamatos tésztát kaptam, ízlett a családnak, de legközelebb bővebben teszek bele sót, ami itt nem lett írva. Én 1 l tej esetén akár 1 csapós evőkanálnyit is beleteszek és nem lesz sós az édesből... Na de ez csak ízlés dolga! Egy biztos, mostantól már így sütöm a buktát. A blogomra tettem fel az enyémről képet! Szívesen látlak, ha kíváncsi vagy rá!

    VálaszTörlés
  3. Csak most vettem észre hogy írtál :D
    Nagyon örülök hogy bevált a recept, és igen, a sót tényleg kihagytam. Köszi, javítottam is a leírást :)

    VálaszTörlés